Rafael Pla - Gran Fele

Ha mort Rafael Pla, ànima del Circo Gran Fele

Actualitat

L’escena valenciana està de dol per la notícia de la recent mort de Rafael Pla Albiach als 63 anys, autèntica ànima i motor del Circo Gran Fele.

Pla es definia a si mateix com a “autodidacta, autor, director, productor, payaso, estudioso y creador visual del mundo del circo”.

Rafael Pla Soler, son pare, era El Gran Fele, un ventríloc i artista de varietats i cabaret. Ell creà el Festival Gran Fele i de 1961 a 1978 va fer gires per tota Espanya i Nord d’Àfrica.

En 1973 van entrar en la companyia Rafael Pla Albiach (el seu fill) i José Manuel Pla Albiach, com a pallassos.

Quan mor Rafael Pla en 1979 el seu fill li substituix al capdavant de la companyia. A partir d’eixe moment es convertix en autor i director de cadascuna de les obres que fan. Les seues propostes escèniques comencen a tindre ressò i rellevància. Així, per exemple, va participar en la Cerimònia inaugural dels Mundials de Ciclisme celebrats a València.

No va ser fins a 1994 quan creara el Circo Gran Fele i la seua primera Carpa. El primer espectacle de caràcter circense havia nascut.

Un circ que sorprenia per no tindre animals, quan això no era el normal. Un circ que fusiona el teatre, la dansa contemporània i les diferents disciplines circenses. I on la música ho embolicava tot.

Llarga trajectòria i reconeixements a Rafael Pla i al Circo Gran Fele

Entre les obres que aquest peculiar circ, pioner de ser-ho sense animals, podem citar“Drub”; “El Sueño”; “Zahar”; “La Halca”; “El Sabidor”; “Avatar”; “Los Últimos Nómadas”; “Hierofantes”; “Xaloc”; “ÉiONE”; “SAMSARA”; “A”; i “ Tarzán, aquí no sale”.

L’èxit de la seua proposta escènica, única en el seu gènere, ajuda a ser Membre del Consell Assessor de Circ del Ministeri de Cultura d’Espanya.

I entre els premis com a reconeixement al seu treball està el Premi Max de les Arts Escèniques Especial de Circ. També va ser Premi Nacional de Circ 2008 concedit pel Ministeri de Cultura, entre molts guardons obtinguts.

Últimament podíem veure les propostes de Rafael Pla i el seu Circ Gran Fele per Nadal a l’Espai Rambleta de València. I la resta de l’any seguia de gira Nacional i Internacional.

 

✨ BAJO LAS ESTRELLAS ✨ Capítulo 2: “Un Circo Premiado de amor”En este capítulo el Gran Fele nos muestra todos los premios que ha ido adquiriendo el #Circo desde sus orígenes.🤹🏼‍♂️ Cada semana, el Gran Fele nos contará historietas sobre su experiencia en el Circo.#CircoGranFele #GranFele #Circ #BajoLasEstrellas #espectaculo #Show

Gepostet von Circo Gran Fele am Montag, 5. Oktober 2020