Adrian Novella

Adrián Novella acusa l’Escalante de poca professionalitat

Actualitat

Adrián Novella, guanyador del Premi de Teatre Infantil Escalante en 2017 amb El xiquet que volia una falda escocesa, ha esclatat davant el que considera poca professionalitat per part del Teatre Escalante.

Novella relata, en una carta enviada a la Diputada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello, registrada el 20 de novembre al Registre de la Diputació i a la qual ha tingut accés TeatresValencia.com, tots els successos ocorreguts.

Segons esta missiva, Novella, desde la companyia Bullanga Compañía Teatral, explica que el premi consistia en 5.000 euros, menys impostos, i la seua publicació. A més el Teatre Escalante es reservava el dret de poder produir el text guanyador.

Novella seguix relatant que en 2018 el director d’este Teatre en aquells anys, Josep Policarpo, els va oferir una producció per a la temporada 2019-2020, a estrenar en el primer semestre de 2020.

Afirma en la carta que en eixe moment començaren a treballar en esta obra (muntatge, càsting, etc.) invertint temps i diners. I continua dient que la situació interna i les dificultats del Teatre Escalante per trobar un espai d’exhibició “per al tipus de muntatge que se’ns havia encomanat, fan que es tire cap enrere la producció per part d’Escalante sense garanties de fer-la en una futura temporada.”

Indica Novella que com a alternativa el referit director d’Escalante els proposà fer una lectura dramatitzada en el Festival Tercera Setmana de València al juny de 2019. La lectura es va fer i van vore possibilitats de muntatge.

Afirma Adrián Novella en la carta que “A principis de novembre de 2019 Teatre Escalante, sense una persona al capdavant de la seua direcció artística, es posa en contacte amb Bullanga de forma urgent per sol·licitar cobrir un buit en la programació, ocupant les dates d’exhibició de l’espectacle “Lluna” de Juan Pablo Mendiola i L’Horta Teatre – del 1O de febrer al 8 de marc de 2020- i tornant a oferir-nos la producció de El xiquet que volia una falda escocesa.”

Explica Novella que en este cas, i per la urgència d’una resposta ràpida, es posaren a treballar en esta producció de seguida. Explica que hagueren d’implicar actors, música, composició, escenògraf, vestuari, il·luminador, dissenyadora gràfica, adaptació i producció, etc., invertint novament temps i diners.

I ací és on Novella denuncia el que considera poca professionalitat d’Escalante, en comunicar-los el 20 de novembre que es desestimava novament la seua proposta de producció.

En la missiva consideren que “Dies abans de la decisió definitiva, comencen els dubtes per part de l’entitat pública. Les raons que s’exposen en aquesta ocasió – dificultat en la venda d’entrades i retard en el pagament de la producció – no considerem que siguen suficients per a tornar a cancel·lar el projecte, ja que aquestes existien abans que es posaren en contacte amb nosaltres i ambdues parts estaven disposades a treballar perquè no foren un problema. D’aquesta manera, pensem que si realment ha sigut per aquestes qüestions, podrien haver-se estalviat contactar amb nosaltres i haver-ho valorat degudament abans d’instar-nos a començar a treballar.”

A més, indiquen que “mentre ens tenien a l’espera, han contractat una companyia per ocupar l’espai i dates oferides, per tal d’estalviar-se la producció pròpia i omplir la seua programació.”

Acaba Novella exposant que “És per tot això que ens veiem amb la necessitat d’exposar públicament el tracte tan poc professional que una entitat pública com és el Teatre Escalante de la Diputació de València ha tingut, no només amb nosaltres, sinó amb tots els professionals que han començat a treballar, per segona vegada, a un projecte que novament deixa en l’aire la seua implicació i dedicació.”

El Teatre Escalante a hores d’ara està a l’espera del nomenament de director.