Adrián Novella, ganador del Premi de Teatre Infantil Escalante en 2017 con El xiquet que volia una falda escocesa, ha estallado ante lo que considera poca profesionalidad por parte del Teatre Escalante.
Novel relata, en una carta enviada a la Diputada de Teatros de la Diputación de Valencia, Glòria Tello, registrada el 20 de noviembre en el Registro de la Diputación y a la cual ha tenido acceso Teatresvalencia.com, todos los sucesos ocurridos.
Según esta misiva, Novella, des de la compañía Bullanga Compañía Teatral, explica que el premio consistía en 5.000 euros, menos impuestos, y su publicación. Además el Teatre Escalante se reservaba el derecho de poder producir el texto ganador.
Novella sigue relatando que en 2018 el director de este Teatro en aquellos años, Josep Policarpo, les ofreció una producción para la temporada 2019-2020, a estrenar en el primer semestre de 2020.
Afirma en la carta que en ese momento empezaron a trabajar en esta obra (montaje, casting, etc.) invirtiendo tiempo y dinero. Y continúa diciendo que la situación interna y las dificultades del Teatro Escalante para encontrar un espacio de exhibición «per al tipus de muntatge que se’ns havia encomanat, fan que es tire cap enrere la producció per part d’Escalante sense garanties de fer-la en una futura temporada.»
Indica Novella que como alternativa el referido director de Escalante les propuso hacer una lectura dramatizada en el Festival Tercera Setmana de València en junio de 2019. La lectura se hizo y vieron posibilidades de montaje.
Afirma Adrián Novella en la carta que «A principis de novembre de 2019 Teatre Escalante, sense una persona al capdavant de la seua direcció artística, es posa en contacte amb Bullanga de forma urgent per sol·licitar cobrir un buit en la programació, ocupant les dates d’exhibició de l’espectacle «Lluna» de Juan Pablo Mendiola i L’Horta Teatre – del 1O de febrer al 8 de marc de 2020- i tornant a oferir-nos la producció de El xiquet que volia una falda escocesa.»
Explica Novella que en este caso, y por la urgencia de una respuesta rápida, se pusieron a trabajar en esta producción enseguida. Explica que tuvieron que implicar actores, música, composición, escenógrafo, vestuario, iluminador, diseñadora gráfica, adaptación y producción, etc., invirtiendo nuevamente tiempo y dinero.
Y aquí es donde Novella denuncia lo que considera poca profesionalidad de Escalante, al comunicarles el 20 de noviembre que se desestimaba nuevamente su propuesta de producción.
En la missiva consideran que «Dies abans de la decisió definitiva, comencen els dubtes per part de l’entitat pública. Les raons que s’exposen en aquesta ocasió – dificultat en la venda d’entrades i retard en el pagament de la producció – no considerem que siguen suficients per a tornar a cancel·lar el projecte, ja que aquestes existien abans que es posaren en contacte amb nosaltres i ambdues parts estaven disposades a treballar perquè no foren un problema. D’aquesta manera, pensem que si realment ha sigut per aquestes qüestions, podrien haver-se estalviat contactar amb nosaltres i haver-ho valorat degudament abans d’instar-nos a començar a treballar.»
Además, indican que «mentre ens tenien a l’espera, han contractat una companyia per ocupar l’espai i dates oferides, per tal d’estalviar-se la producció pròpia i omplir la seua programació.»
Acaba Novella exponiendo que «És per tot això que ens veiem amb la necessitat d’exposar públicament el tracte tan poc professional que una entitat pública com és el Teatre Escalante de la Diputació de València ha tingut, no només amb nosaltres, sinó amb tots els professionals que han començat a treballar, per segona vegada, a un projecte que novament deixa en l’aire la seua implicació i dedicació.»
El Teatre Escalante en estos momentos está a la espera del nombramiento de director.